ג'סינדה ארדרן ראשת ממשלת ניו זילנד, נושא הכתבה, צועדת ומאחוריה הגברים בצוות שלה

ראשת ממשלת ניו זילנד מלמדת את הבנים איך לנהל משבר

עוד לפני הניהול המופלא של משבר הקורונה בארצה, ג'סינדה ארדרן, ראשת ממשלת ניו זילנד, תפקדה כפוליטיקאית פמיניסטית וסוציאל-דמוקרטית אמיצה. היא גם הצליחה ליצור קואליציה בפרלמנט מפולג של 120 מושבים. קווים לדמותה של מנהיגה חסרת תקדים.
Reading Time: 3 minutes

מאת: עידו דמבין

הסיפור על ראש ממשלת ניו זילנד, ג'סינדה ארדרן, שהודיעה חגיגית שארנב הפסחא ופיית השיניים הם עובדים חיוניים, כדי שהילדים לא ידאגו, מכה גלים ברחבי הפייסבוק. ידיעה קסומה כזו יכולה הייתה להגיע רק מראש מדינה שהיא אישה, או מג'סטין טרודו. ואני אומר את זה בצער וקנאה, למען הסר ספק.

אני רוצה לנצל את הסיפור החמוד להפליא הזה בלי בושה, כדי לספר לכם עוד כמה דברים על הפוליטיקאית החריפה, האידאולוגית הלא מתנצלת הזו: המנהיגה שגורמת לטראמפ, ארדואן ושות' להיראות כמו שריד ארכאי של עידן שכבר מזמן נגמר.

בונה גשרים קואליציוניים משמאל ועד ימין

ראשית, כפוליטיקאית, ארדרן עשתה את מה שצריך כדי להפוך לראשת הממשלה. למרות שמפלגתה, הלייבור (שמאל-מרכז) קיבלה פחות מושבים מהמפלגה הלאומית ששלטה עד 2017 (46 מול 56), היא בנתה קואליציה עם מפלגת הימין "ניו זילנד תחילה" ועם מפלגת הירוקים. היא בחרה בבניית גשרים כדי לתפוס את השליטה, למרות ביקורות ולמרות חששות מהפער האידאולוגי הענק בין המפלגות השונות.

כך, בגיל 37 בלבד ובלי ניסיון בדרג הגבוה ביותר של הפוליטיקה הארצית, הצליחה ארדרן לייצר ממשלה בתנאים שהיו נוחים משמעותית לימין דווקא. ולמי שתוהה, התוצאה – 46 מושבים, כאמור – הייתה הטובה ביותר שהלייבור השיגה מאז 2008, עת איבדה את השלטון.

בפינת הפיקנטריה נציין שלמרות ששיטת הבחירות מעט מורכבת, בפרלמנט של ניו זילנד יש 120 חברים וראש הממשלה הוא מי שמצליח לגבש גוש תומך, לאו דווקא ראש המפלגה הגדולה. את מי זה מזכיר לי?

מייצרת מנהיגות מסוג חדש לאחר כישלון הקפיטליזם

שנית, כאידאולוגית, היא מגדירה עצמה בלי להתבלבל כ"סוציאל דמוקרטית, פרוגרסיבית, רפובליקנית (במובן הניו זילנדי, כן?) ופמיניסטית". לקפיטליזם קראה 'כישלון מובהק'.

ארדרן פועלת למען שוויון מגדרי ושוויון לקהילת הלהט"ב והייתה לראש הממשלה הראשונה שצועדת במצעד הגאווה במדינה. ב-2005 גם עזבה את הכנסייה המורמונית על רקע חילוקי דעות בינה לבין הכנסייה בשורת נושאים מהותיים, בדגש על תמיכתה בשוויון זכויות ללהט"ב.

היא הצהירה שהמאבק במשבר האקלים שווה ערך למאבק נגד תפוצת נשק גרעיני מבחינת חשיבותו, הודיעה על תמיכתה בשתי מדינות לשני עמים בין הירדן לעם, וטענה שהגיע הזמן לבחון הסרת המונרכיה הבריטית מעל המדינה. היא גם מתנגדת להפללת משתמשים בקנאביס,

ארדרן פעילה מאוד לקידום שיתוף פעולה עם העמים הילדים המאורים במדינה. האחרונים הפכו אותה בתורה למנהיגה הראשונה שנואמת מבימת ה'מרה' הטקסית שלהם.

בין לבין הספיקה להצטלם לטיים, נקסט וגם ווג – מקומות בהם צעירים וצעירות גוזרים תמונות ל-Vision Board שלהם.

מקדמת מהלכים אמיצים בלי לנסות לרצות 

שלישית, כמנהיגה, ארדרן הראתה שהיא לא מפחדת לנקוט צעדים קשים ו/או לקדם מהלכים לא קונבציונליים. העולם הוצף בתמונות שלה מ'פייסבוק לייב' בו הופיעה ללא איפור ועם התינוקת בידיים, והכול כחלק מיציאתה המתוקשרת לחופשת לידה תוך כדי כהונה.

ארדרן הפכה לשם עולמי בזכות תגובתה לאירוע הירי המזעזע בקרייסטצ'רץ'. אחרי הפיגוע הנוראי, היא הובילה חקיקה מפורטת ורחבת יריעה נגד אחזקת נשק במדינה, סירבה לקרוא ליורה בשמו מתוך בוז פומבי ופנתה למנהיגים מוסלמיים בניו זילנד ובעולם עם מסר של אחווה ופיוס (זכורה במיוחד תמונתה, עטוית כיסוי ראש, בזירת הפיגוע).

היא גם לא פחדה להתקומם ולטעון נגד אי העשייה של הקהילה הבינלאומית ביחס למשבר הרוהינגה ולמחנות החינוך מחדש בסין.

וכמובן – היא הפכה למגדלור עולמי ביחס למשבר הקורונה, כשהודיעה על שורה ארוכה של צעדים מחמירים עוד לפני שהמשבר הפך לכזה, כדי למנוע מהמגפה להתפשט בארצה. התוצאה: רק 1239 חולים, מתוכם רק 14 מאושפזים – ורק מת אחד. את שר הבריאות שלה היא הורידה בדרג בתוך הקבינט וגזלה ממנו שורת הטבות אחרי שהלך לים למרות ההגבלות.

ואם לא התאהבתם עדיין, אולי תרצו לדעת שלביתה קראה ניב טה ארוהא. ניב – תרגום לאנגלית של המילה האירית 'ניאם' שפירושה 'בוהק', ארוהא – 'אהבה' במאורית, ו-'טה ארוהא' הוא הר סמוך לעיר הולדתה, מוריסוויל.

זהו. עכשיו כולן מוזמנות ומוזמנים להציץ בחזרה לכנסת שלנו, על שדרת ההנהגה הקיימת ועל זו שהתיימרה להחליף אותה, ועל העתודה שנשארה. לא מזהים ארדרן משלנו? אני מסכים. בואו נעשה משהו בעניין.

קרדיט לתמונה בראש הכתבה: MSN

לעוד כתבות בנושאי פוליטיקה ונשים לחצו כאן 

רוצה לקרוא עוד כתבות כאלה? תמיכה קבועה בסכום לבחירתך תאפשר לנו להמשיך לעשות תקשורת פמיניסטית ולהעלות למודעות הציבורית את הנושאים שחשובים לך

לשיתוף הכתבה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב telegram
שיתוף ב email
שיתוף ב twitter

אולי יעניין אותך:

בלאדי מורי ללא פילטרים

Reading Time: 8 minutes לפני שבועיים הסתיימה העונה הראשונה של "בלאדי מורי", קומדיה רומנטית קלילה (אפשר להתווכח על זה), המביאה למסך את הסוגיות של נשים ברווקות מאוחרת. ישבנו לשיחה עם סתיו אידיסיס, יוצרת הסדרה

קראי עוד »