אלימות משטרתית ביפו בחסות הקורונה

בשבועיים האחרונים הולכת ומחריפה האלימות המשטרתית ביפו בחסות מגיפת הקורונה שמסיתה את העין הציבורית מכל נושא אחר. שיטור היתר כלפי אוכלוסיות מסוימות בישראל צריך להדאיג את כולנו, במיוחד בימי חירום כאלה.
Reading Time: 2 minutes

מאת: איאת אבו שמיס

מאז ומתמיד הייתה אלימות משטרתית ביפו מופנית נטו אל תושבים יפואיים ערבים. לפני כמה שנים הגיעה התנהלות זו לשיא, עם רצח בחור צעיר וסגירת התיק בעניינו במח"ש.

בשבועות האחרונים, בעקבות סגר הקורונה הנוכחי, משטרת ישראל הולכת ומהדקת את אלימותה ביפו. אולי מפני השעמום או המחסור באקשן. כך או אחרת, לפני שבועיים, בעוד העין הציבורית הופנתה אל ההנחיות של משרד הבריאות והממשלה הישראלית, תקפו שוטרים כמה בחורים צעירים ביפו. אחד מהם הותקף בעקבות צילום האלימות של אותם שוטרים. בנוסף, נכנסו שוטרים אחרים באותו השבוע ללא צו או התראה, לבתיהם של אנשים. בחלק מהבתים מתגוררות נשים דתיות, שמחויבות בכיסוי ראש מול זרים, אך את השוטרים זה לא עניין והם התפרצו לבתים מבלי להמתין.

בחסות מצב החירום שמייצרת הקורונה ותחת ערפילי החרדה האזרחית שאופפת אותנו עלולים להתרחש דברים איומים. עוד בטרם ננהל דיון…

Posted by ‎פוליטיקלי קוראת‎ on Friday, March 20, 2020

אתמול התפרצה שוב אותה "אלימות בחסות החוק" והפעם – בתירוץ הקורונה. ישנן כמה גרסאות למה שקרה כאן בימים האחרונים. הראשונה שעלתה דיברה על הערבים שהפרו ועברו על חוקי הסגר בהתקהלות של 15 איש. בגרסא אחרת, נער בן 15 הפר צו בידוד ולכן המשטרה הגיעה אליו.

ועכשיו, לגרסא האמיתית (שאף פורסמה בחדשות "כאן"): הנער בן ה15 שהותקף על ידי המשטרה לא הפר שום בידוד מאחר והוא לא היה בבידוד. מעדויות התושבים עולה שהנער ישב ליד ביתו ואז פנו אליו שוטרים ודרשו ממנו להזדהות. הנער התווכח איתם על אופן פנייתם אליו והדבר התפתח לאלימות קשה, בה קבוצת שוטרים מכים נער בן 15, בעקבות ויכוח. כנראה שלדבר בכבוד אל נער בן 15 לא קיים בלקסיקון של העבריינים במדים הכהים ואני מוכנה להתערב שהסיטואציה הייתה מסתיימת אחרת אם היו פונים אליו בצורה פחות תוקפנית.

גישה אנושית ומקצועית רחוקה משוטרי המדינה הציונית ולאחר שנשמעו צעקות הנער, רצו אביו ובני משפחתו לעברו, בעוד השוטרים בועטים בו. המשפחה שניסתה להגן עליו חטפה אף היא מכות מהשוטרים והאירוע התסיס את השכונה כולה. גברים, נשים, נערים ונערות קיבלו מכות. נשים ממשפחתו של הנער הושלכו באגרסיביות על הרצפה ובאחד הסרטונים ניתן לראות שוטרת חונקת אישה ממשפחתו של הנער.

הסרטון שהופץ בעקבות האירוע – אזהרה: תיעוד אלימות קשה

ואם זה לא אלימות משטרתית, אני לא יודעת מה זה. אם זאת לא התנהגות של עבריינים אלימים איני יודעת מה זה.

אך התנהגותם של השוטרים לא הפתיעה אותי כלל. כתושבת יפו, הייתי עדה לאלימות משטרתית מגיל אפס. בתוכה, אלימות כלפי קטינים. אני יודעת מצוין כיצד שוטרים מתייחסים לקטינים, בני עבר זאת עוד בטרם מלאו לו 15 שנים, אך התלונה שהגשנו למח"ש, על התנהגות אלימה ואיומים ממשיים, נסגרה.

לכן אינני מצפה לדבר מהמשטרה ואם לומר את האמת, גם מהתקשורת הישראלית שמצופפת שורות, נצמדת לגרסאות השוטרים ומצדדת במשטרה פעם אחר פעם, גם כשהיא ממציאה גרסאות על הפרות תנאים שמעולם לא התרחשו.

צעירי יפו יצאו להפגין עם כעס בעיניהם בתגובה לאלימות הזאת, שהופנתה כלפי גברים, נשים וילדים. גם את ההפגנה הזו פיזרה המשטרה באלימות. בתקרית עצמה נעצרו כמה צעירים.

לסיום, אציין שאין לי עניין להשוות בין בני ברק ליפו מאחר והאלימות שהתרחשה ביפו לא התרחשה על מנת לאכוף תקנות חירום בעת הקורונה הנוכחית, אלא באה ממקום אחר לגמרי כשהקורונה מהווה רק סיפור כיסוי. אולי מהניסיון "להפוך את יפו לעזה", כפי שסינן אחד השוטרים שתקפו יפואי צעיר לפני שבועיים.

התמונות בכתבה באדיבות Mahmad Babay

רוצה לקרוא עוד כתבות כאלה? תמיכה קבועה בסכום לבחירתך תאפשר לנו להמשיך לעשות תקשורת פמיניסטית ולהעלות למודעות הציבורית את הנושאים שחשובים לך

לשיתוף הכתבה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב telegram
שיתוף ב email
שיתוף ב twitter

אולי יעניין אותך:

בלאדי מורי ללא פילטרים

Reading Time: 8 minutes לפני שבועיים הסתיימה העונה הראשונה של "בלאדי מורי", קומדיה רומנטית קלילה (אפשר להתווכח על זה), המביאה למסך את הסוגיות של נשים ברווקות מאוחרת. ישבנו לשיחה עם סתיו אידיסיס, יוצרת הסדרה

קראי עוד »