יוזמות תקנות חדש במפלגת מרצ מיכל רוזין ותמר זדנברג

ומי ישמור על הנפגעות והנפגעים מינית? תקנון חדש למפלגת מרצ

השרה תמר זנדברג וחברת הכנסת מיכל רוזין מובילות בתוך מרצ מהלך חשוב. לאור הכשלים במסלול הפלילי לטיפול בהטרדות ופגיעות מיניות – ראוי שעוד מוסדות ציבור יאמצו אותו.
Reading Time: 2 minutes

מאת: ענת ניר (*) 

אחת לכמה חודשים צץ מאמר דעה באתר חדשות רחב תפוצה שמעלה לדיון את מהפכת "מי טו", ותוהה האם לא הלכנו איתה רחוק מידי ואולי הגיע הזמן לחשב מסלול מחדש ולהפסיק עם ההיסטריה ועלילות השווא על כל נושאי כרומוזום Y באשר הם, שנראים בעיננו כאנסים פוטנציאליים. המאמר התורן הפעם היה של איתי רום ב"הארץ" שהעלה חשש שתקנון למניעת הטרדה מינית שהשרה תמר זנדברג וחברת הכנסת מיכל רוזין מציעות ליישם במפלגת מרצ, יוביל לניסיונות חיסול פוליטיים.

על אף החששות הכבדים של רום, הנתונים מראים אחרת – תלונות שווא הן תופעה שולית וזניחה, בשנת 2020 כ-80% מהתיקים על עבירות מין והטרדה מינית נסגרו ללא הגשת כתב אישום, ומתוך 74 העררים שהוגשו על התיקים שנסגרו, רק 2 התקבלו. סביבה נקיה ובטוחה מהטרדה מינית היא עוד חזון רחוק, נשים ממשיכות להיות מוטרדות ומותקפות באופן שעוצר את התקדמותן בחברה או בארגונים שונים, מרחיק אותן ממוקדי קבלת החלטות ופוגע ביכולתן לחיות בכבוד ובביטחון.

הכשלים במסלול הפלילי והחוקי לטיפול בהטרדות ותקיפות מיניות מחייבים אותנו לעשות מעשה כדי להגן על הנפגעות והנפגעים, גם במסגרת שאינה פלילית, וזה בדיוק מה שעושות כאן זנדברג ורוזין. התיקון שהן מציעות נולד מתוך הצורך להגן על נפגעות ונפגעים שנמצאים פעמים רבות בין הפטיש לסדן, מול תוקפים ומטרידים שבמקרים רבים מנצלים את מעמדם וכוחם בתוך הארגון, מתוך ידיעה ברורה שלהתלונן עליהם היא משימה כמעט בלתי אפשרית.

מפלגות, עמותות, מועצות ערים או התארגנויות פוליטיות וחברתיות, הן מוסדות שלא חלות עליהן ההגדרות הברורות של ניצול מרות או יחסי כוח, ולכן נוצר בהם פתח מסוכן, אפור וחלקלק שאליו החוק אינו מגיע. וכך, במקרים רבים הנפגעים והנפגעות נותרות עם הפחד המצמית של לפגוש שוב ושוב את התוקף בכל יום, ולהתכווץ בכל פעם שהוא עובר מולם במסדרון, בלי מנגנון שמגן עליהן מפניו ויכול לבדוק את המקרה לעומק ולנקוט סנקציות מתאימות בהתאם לצורך.

אם כבר – זה החיסול האמיתי, חיסול איטי ומתמשך של נפשם העדינה של הנפגעות והנפגעים, ולא אותו "חיסול פוליטי" משולל יסוד שאיתי רום כל כך חושש ממנו. אין כאן כל כוונה להחליף את בית המשפט או לשמש כתליינים. מה שזנדברג ורוזין עושות הוא צו מוסרי – אם החוק אינו מגן עלינו כנדרש, אנחנו ניקח את אחריות על המרחב שנמצא באזור הדמדומים הזה.

לכן הצעה שלהן חשובה כל כך, ולכן כחברת הנהלת מרצ אני מתכוונת להצביע בעד ההצעה, שתידון בוועידת מרצ בקרוב. אך ראוי שהמפלגה שפרצה דרך עם מרשה פרידמן, שולמית אלוני ורות רזניק נגד אלימות במשפחה, גם אז מול התנגדויות לא פשוטות, שהובילה את החוק למניעת הטרדה מינית ומתקנת אותו עד היום, תחיל תקנון כזה על עצמה. וראוי עוד יותר שמרצ תהיה רק הראשונה לעשות זאת ועוד מוסדות יצטרפו למהלך הזה כדי להבטיח סביבה שווה, מוגנת ובטוחה לכולם ולכולן.

(*) הכותבת היא יו״ר שותפה של תנועת ״אני אישה״ וחברת הנהלת מרצ

לכתבות נוספות בנושא הטרדות מיניות לחצו כאן

תמונה בראש הכתבה: פייסבוק

רוצה לקרוא עוד כתבות כאלה? תמיכה קבועה בסכום לבחירתך תאפשר לנו להמשיך לעשות תקשורת פמיניסטית ולהעלות למודעות הציבורית את הנושאים שחשובים לך

לשיתוף הכתבה

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב telegram
שיתוף ב email
שיתוף ב twitter

אולי יעניין אותך:

בלאדי מורי ללא פילטרים

Reading Time: 8 minutes לפני שבועיים הסתיימה העונה הראשונה של "בלאדי מורי", קומדיה רומנטית קלילה (אפשר להתווכח על זה), המביאה למסך את הסוגיות של נשים ברווקות מאוחרת. ישבנו לשיחה עם סתיו אידיסיס, יוצרת הסדרה

קראי עוד »